Åbyhøj Kirke: En kirke i bevægelse

Den Danske Folkekirke har stærke traditioner, men det betyder langt fra, at dens udvikling er gået i stå. Åby Sogn er et eksempel på en kirke, der tilbyder aktiviteter til enhver smag – og kan du komme til kirken, så kan den heldigvis komme til dig. De har nemlig fået en ny kirke, som har både hjul og nummerplade.

Af Krista Maria Dahl Nielsen

Flaget er en nødvendighed, når Inger og Aase inviterer på kaffe i sognegården

Når folk besøger Åbyhøj Kirkes kirkegård, behøver de ikke vende hjemad, når de har lagt buketten og tændt lyset ved gravstenen. Kigger de op mod sognegården, kan man somme tider ses rødt flag. Så ved de, at der står friskbrygget kaffe, en småkage og et lyttende øre klar til alle, der kan bruge det.

Hvis du ikke er til kaffe, kan du også komme til pizzagudstjeneste eller strikkecafé. Uanset hvor du møder de ansatte og frivillige i Åby sogn, er du i hvert fald sikker på at blive mødt i øjenhøjde. Som noget nyt kan du endda være heldig at møde dem ude i det lokale bymiljø, når de kommer rullende i deres nye mobile kirke.

Kirkegårdskaffe

I juli 2023 fik menighedsrådsmedlemmerne Aase Førgaard Nielsen og Inger Johansen idéen til Kirkegårdskaffe, hvor man kan møde andre, der også har mistet nogen, under hyggelige rammer.

”Vi har en rigtig smuk kirkegård med mange besøgende. Nogle kommer bare for at gå en tur og nyde, hvor flot der er. Men mange kommer jo også for at besøge en af deres nærmestes grav, og ofte kommer de alene og snakker ikke med nogen,” siger Inge.

”Vores ønske var at give de mennesker et trygt og hyggeligt rum, hvor de føler, at de bliver set og lyttet til,” supplerer Aase.

Da arrangementet blev afholdt første gang, vidste de ikke, om det ville blive en fast ting, men initiativet er blevet taget varmt imod. Siden juli har de to kvinder, hver tirsdag kl. 14-16, stået klar med kaffe og åbne arme og budt kirkegårdens besøgende velkomne – og de håber på, at kunne fortsætte hen over vinteren.

”Vi plejer at sige, at hvis bare I følger flaget, så finder I os,” siger Aase og de bryder begge ud i grin.

Få besøg af kirken

I marts 2023 kunne Aarhus Vestre Provstis indvie deres nye mobile kirke, der har åbnet muligheder for nytænkende aktiviteter.

”Når man kigger ned på stolerækkerne til en almindelig gudstjeneste, så er de fleste over pensionsalderen, men vi håber, at vi med den nye mobilkirke kan nå ud til flere – også de unge,” siger Margrethe Vejs-Petersen, daglig leder og koordinator i Åby sogn.

Tilbage i marts havde man en masse idéer og forhåbninger om mulighederne med den mobile Kirke. Man ville gerne ud og være aktiv og synlig i lokalområdet, og vise, at Folkekirken stadig er i stand til at udvikle sig i takt med samfundet. Siden marts har mobilkirken besøgt festivaler, byfester og andre lokale arrangementer.

I anledning af Åbyhøj Kulturuge, er mobilkirken parkeret på kirkegården, hvor den er åben for alle.

Spred de kristne værdier

Kirken blev lavet af virksomheden Tiny Office, som med deres egne ord er en gruppe af ”håndværkere, der kan bruge hovedet.”

Faktisk var det stifteren af virksomheden selv, Jonas Hallberg, der fik idéen til den rullende kirke. Han vokset op i en kristen familie og har to onkler, der var præster, så han kom meget i kirken, da han var barn. Hans opvækst har derfor også været præget af kristne værdier, som han stadig har med sig den dag i dag.

”Jeg tror sådan set, at alle kan tilslutte sig det kristne budskab og dens værdier om næstekærlighed. Det er et budskab, jeg stadig synes er vigtigt at sprede, og det håber jeg, den mobile kirke kan være medvirkende til.”

Et dedikeret menighedsråd

”Jeg synes, vi har et enormt godt menighedsråd, hvor vi er åbne over for nye idéer til, hvad vi kan lave af gode arrangementer, så folk har lyst til at komme her. De ansatte er også gode til at bakke op om nye idéer,” siger Aase og smiler til Margrethe, den daglige leder.

Ifølge dem selv, er Inger og Aase langt fra de eneste medlemmer i menighedsrådet med gode idéer. Kirkegårdskaffe er da også kun ét eksempel på et utal af aktiviteter, som Åby Sogn tilbyder.

”Vi forsøger at lave en masse forskellige ting, som retter sig mod så mange forskellige mennesker og aldersgrupper som muligt.”

På deres hjemmeside kan man finde deres kalender, og det er ikke mange dage, hvor de har et tomt program. Bl.a. har de ”Strikkecafé”, ”Pizzagudstjeneste” og ”Mænd i Køkkenet.”

Kan du alligevel ikke finde et arrangement, der passer til dig, så er menighedsrådet altid åben for nye idéer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *