Retsreportage: Uenighed om husleje. Gæld betalt med øretæver

Randers: Den 8. november blev en mand i fyrrerne dømt for at have skubbet og sparket sin tidligere udlejer en aften i juni. Slagsmålet skete på værestedet Perron 4 i Randers og var kulminationen på en længerevarende konflikt om gæld fra ubetalt husleje. Anklagede blev idømt 60 dages ubetinget fængselsstraf.

Af Krista Maria Dahl Nielsen

Jamen, vi var venner før alt det her. Det er vi i hvert fald ikke mere.

Fortællingen om slagsmålet mandag den 12. juni 2023 starter ved, at forurettede noget tid forinden udlejer en bolig til anklagede. Dengang var de venner, fortæller anklagede.

Venskabet blev dog forstyrret, da forurettede begynder at rykke for ubetalte huslejer, som anklagede mener ikke stemte overens med de aftaler, der var blevet lavet.

Ville ikke finde en løsning

Den forurettede bliver kaldt ind og skal afgive sin vidneforklaring. Han er en to meter høj mand på omkring 60 år. Fra han træder ind i salen og til han sætter sig i vidnestolen kigger han ikke én gang på den anklagede.

Anklageren begynder at stille ham spørgsmål og forurettede fortæller sin side af historien, der stemmer nogenlunde overens med den, der står i anklageskriftet. Han beskriver også sin oplevelse af den forudgående konflikt omkring det økonomiske udestående.

Den forurettede påstår, at han flere gange foreslog afdragsordninger på anklagedes gæld, der efterhånden havde oversteget 60.000 kr., men uden held.

“En dag besøgte jeg ham i håbet om at kunne nå frem til en aftale – vi havde jo trods alt et forudgående bekendtskab, men jeg gik hurtigt igen, da jeg blev bange for at han skulle blive voldelig.”

Så pludselig rødt

En ansat på Perron 4, der var til stede den 12. juni, da episoden fandt sted, kaldes ind som vidne. Hendes vidneforklaring var ifølge dommeren en af de afgørende faktorer i strafudmålingen.

Vidnet beskriver, at anklagede uprovokeret konfronterede den forurettede foran indgangen til værestedet. Anklagede var der først og havde indtil da været i godt humør, men gik amok, så snart han fik øje på sin tidligere udlejer.

”Hvis du blander andre ind i det her, så smadrer jeg dig. Nej, jeg smadrer dig faktisk nu.”

Vidnet fortæller, at anklagede beskyldte forurettede for at have indblandet tredjeparter i deres interne konflikt. Det var her, den anklagede begyndte at skubbe til forurettede, som faldt bagover og efterfølgende også blev sparket i hovedet. Ifølge hende, var forurettede på intet tidspunkt med til at optrappe situationen.

Videooptagelse bekræfter

Med til at støtte vidneforklaringen er en videooptagelse fra værestedet, som kan påvise, at det var anklagede, der startede slagsmålet. Det er kun første del af handlingsforløbet, man kan se på videoen, så den viser ikke noget, efter anklagede havde skubbet forurettede første gang.

Det hele slutter ikke med dommen

“Det har været et helvede.”

Episoden på Perron 4 den 12. juni har medført både fysiske og psykiske ar på den forurettede. De bøjede ribben kan efterhånden ikke mærkes længere, men han døjer stadig med hovedpine fra et spark i tindingen. Desværre har panodiler og et nyt par briller ikke været nok til at få ham tilbage til normalen. Han er angst for at møde sin voldsmand, når han går ud, og ser fast en psykolog pga. sine psykiske udfordringer.

Han er stadig mærket af episoden, men alligevel sænker skuldrene sig på forurettede, da dommen bliver læst op. Hans kone giver ham et kram og lige inden de sammen forlader salen, kigger han for første gang den nu dømte i øjnene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *